pondělí 25. listopadu 2013

KOMETA ISON (International Scientific Optical Network)

KOMETA NÁM POŠLE NOVOROČNÍ POZDRAV
Přestože se „kometa století“ ISON při svém průletu kolem Slunce rozpadla a očekávaná vesmírná show se tak nekoná, nemusíme truchlit. V noci na Nový rok oblak jejího prachu a úlomků protne dráhu pohybu Země kolem Slunce a my bychom ji měli vidět aspoň jako meteorický déšť. Podle astronomů nemusíme mít strach, že by nás toto vesmírné divadlo mohlo ohrozit, protože k jevu dojde ve velké vzdálenosti od naší planety. 
http://procproto.cz/veda-a-technika/astronomie/kometa-ison-nam-posle-novorocni-pozdrav/

Sekvenci snímků komety s označení C/2012 S1 (ISON) pořídil Hubblův kosmický teleskop NASA 8. května 2013 pomocí Hubble's Wide Field Camera 3. V té době byla kometa vzdálena od Země 4,3 AU tj. 643 milionů kilometrů a 3,8 AU tj. 566 milionů kilometrů od Slunce a nacházela se tedy mezi drahami planet Marsu a Jupiteru. Původně černobílý snímek byl upraven do nepravých barev dle jasnostní škály. Více o kometě a jejím objevu najdete ZDE
Kometa obdržela označení C/2012 S1 (ISON) nikoliv se jménem jednotlivých pozorovatelů-objevitelů, ale s akronymem projektu ISON. (  tzv. International Scientific Optical Network (ISON) Výpočty dráhy v Minor Planet Center s použitím všech dostupných pozorování včetně už zmíněných předobjevových ukázaly parabolickou, snad až hyperbolickou dráhu, sklon dráhy k rovině ekliptiky 62 stupňů a udaly průchod přísluním na 28. listopad 2013 a vzdálenost od Slunce v přísluní na pouhých 0,012 AU. 


 Astronomové použili infračervený NASA Spitzer Space Telescope k pozorování silných emisí oxidu uhličitého z komety ISON. 
 

Snímky pořízené 13. června 2013 pomocí Spitzer's Infrared Array Camera ukázaly, jak se oxid uhličitý pomalu a nepřetržitě uniká z jádra komety jak bublinky ze sodovky a spolu s prachem vytváří ohon dlouhý 300.000 kilometrů.
"Odhadujeme, že kometa ISON emituje 1 milion kilogramů hmoty, pravděpodobně plynného oxidu uhličitého a kolem 54 milionů kilogramů prachu každý den" uvedl Carey Lisse, vedoucí NASA's Comet ISON Observation Campaign a zároveň výzkumník z Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory v Laurel, Md. "Předchozí pozorování z Hubblova kosmického teleskopu, Swift Gamma-Ray Burst Mission a kosmické sondy Deep Impact nám daly pouze horní limit plynné emise z komety ISON. Zásluhou Spitzerova kosmického teleskopu nyní víme, že aktivita komety i ve velkých vzdálenostech je způsobována plynem."
V době, kdy byly pořízeny zpracovávané snímky, nacházela se kometa ISON 3,35 krát dále od Slunce než Země.
Jádro komety ISON - celé oficiální označení je C/2012 S1 (ISON) - má v průměru méně než 5 kilometrů, čili je to taková "menší hora" letící sluneční soustavou. Stejně jako všechny komety, můžeme její jádro nazvat "špinavou sněhovou koulí", tvořenou prachem a ledem, ať už vodním či z amoniaku, metanu či oxidu uhličitého.
Astronomové předpokládají, že kometa ISON přichází na své pouti ze vzdáleného Oortova oblaku ke Slunci poprvé. Přísluním projde 28. listopadu 2013 ve vzdálenosti 1,2 milionů kilometrů.
"Dosavadní pozorování ze Spitzeru nám pěkně ukazují složení komety ISON a zprostředkovaně i složení protoplanetárního disku, z něhož se formovaly planety sluneční soustavy" říká Lisse. "Další změny v chování komety uvidíme, jak se bude blížit ke Slunci."
http://www.komety.cz/article.php3?sid=261&mode=thread&order=0&thold=0

 ISON Z MARSU:
http://www.komety.cz/article.php3?sid=262&mode=thread&order=0&thold=0

ISON OD MERKURU (Z MESSENGERU)
 http://www.komety.cz/article.php3?sid=264&mode=thread&order=0&thold=0

Kométa ISON a jej cesta oblohou kolem Marsu:
http://www.astro.cz/clanek/5976 

O kometě ISON na stránkách ASTROLIFE:
https://www.google.cz/#q=Kometa+ison-astrolife 

Kometa ISON už je vidět pouhým okem! Jak ji najdete?
http://novazeme2010.ning.com/forum/topics/kometa-ison-u-je-vid-t-pouh-m-okem-jak-ji-najdete 



Kometa ISON a spiritualita člověka - Ruda Špaček 

 Záznam besedy z 21. listopadu v Hodoníně. Přednáška Rudy Špačka o současné spiritualitě člověka, aktuálnosti a příchodu tří komet, o lidském snažení i možném směřování společnosti.
 https://www.youtube.com/watch?v=DGAH38fTYok


TŘI IMPULSY KRISTOVO HVĚZDY
 S hlubokou úctou a důrazným přihlédnutím k jeho slovům o výňatcích, jsem přesto přistoupila k sestavení textů a citací Dr.Rudolfa Steinera (1861- 1925), zakladatele Anthroposofie (moudrost o člověku) :
 "Při výňatcích, vytržených z širšího kontextu myšlenek, z obsáhlejšího celku, je mimořádně nutné si uvědomit, že podobný fragment může mít své oprávnění jen tehdy, dostanou-li se popisované události do takové duševní půdy, v níž mohou zapustit kořeny...  
...Pochopit z toho něco lze jen tehdy, získáte-li si o tom představu, která bude s to hluboce otřást vaší duší..."
http://galerielaska.blogspot.dk/p/blog-page_26.html 

Žádné komentáře: