středa 15. května 2013

Jacob Barnett v 14 rokoch dokončuje magisterské štúdium kvantovej fyziky

Génius s Aspergerovým syndrómom má 14, už končí univerzitu



Jacob BarnettFoto: www.cbs.com
Autor: Webnoviny.sk, včera 13:46

Podľa lekárskej diagnózy nemal mladý Američan vedieť rozprávať, čítať, ani zvládať každodenné aktivity. Jacob Barnett namiesto toho v 14 rokoch dokončuje magisterské štúdium kvantovej fyziky na univerzite a podľa britskej televízie BBC je horúcim kandidátom na získanie Nobelovej ceny.
Keď mal Jacob Barnett dva roky, lekári mu diagnostikovali ťažkú formu autizmu. Rodičov informovali o tom, že ich syn sa asi nikdy nenaučí rozprávať ani čítať a aj pri bežných každodenných aktivitách, akými je napríklad zaväzovanie šnúrok na topánkach, bude doživotne potrebovať pomoc. Jacob má dnes 14 rokov a dokončuje magisterské štúdium kvantovej fyziky, po ktorom sa chystá urobiť si doktorát.

Foto: Youtube
Tínedžer z americkej Indiany tak pozitívne šokoval nielen svojich rodičov, ale aj celú lekársku obec. Jeho IQ dosahuje hodnotu 170 a svojimi vedomosťami neustále prekvapuje aj univerzitných profesorov.

Jacob po narodení trávil dlhé mesiace na terapii a špeciálnej výučbe, z ktorej sa vracal domov skleslý a uzavretý a odmietal komunikovať s okolím. Jeho mama Kristine si všimla, že keď ho naopak nechala doma, robil ohromné pokroky. Vo veku dvoch rokoch teda prerušili špeciálne hodiny a Kristine zobrala vzdelanie svojho syna do vlastných rúk. Hoci Jacob mal naďalej rôzne problémy v sociálnej oblasti, začal preukazovať vedomosti netypické pre jeho vek. Jacobovi stačilo raz sa prejsť po neznámom meste a vzápätí dokázal nakresliť jeho presnú mapu, bez problémov vedel odrecitovať abecedu odpredu i odzadu a skladanie zložitých puzzle bola pre neho hračka. Lekári vo veku troch rokov upravili diagnózu – chlapcovi do záznamov namiesto autizmu napísali Aspergerov syndróm a aj vo výchove nastala prospešná zmena. „Začali sme sa viac sústrediť na to, čo dokáže, než na to, čo nedokáže,“ uviedla Kristine.

Z hvezdárne na univerzitu

Keďže chlapec prejavil záujem o astronómiu a kvantovú fyziku už vo veku tri a pol roka, Kristine ho začala pravidelne brať na výlety do hvezdárne, doma zasa hravou formou prehlbovala jeho záujem o fyziku a matematiku. Keď mal Jacob osem rokov, začal nezáväzne navštevovať hodiny matematiky na univerzite v Indianapolise, kde bez problémov rozumel zložitým tézam, s ktorými má problémy i väčšina dopelých. O dva roky neskôr jeho výsledky natoľko prekvapili profesorov, že mu dovolili na univerzite oficiálne študovať a dnes už dokončuje svoje magisterské štúdium.

Foto: www.cbs.com
Okrem toho spolu s mamou založil charitatívnu organizáciu Jacob´s Place, v ktorej sa snažia zvýšiť povedomie o autizme aj Aspergerovom syndróme a rozptýliť všetky mýty a stereotypy, ktoré sa chorôb týkajú. „Nemal by som tu vôbec stáť,“ uviedol Jacob uplynulý rok počas konferencie TEDx v New Yorku. „Viete, povedali mi, že nebudem rozprávať. Možno sa teraz na mňa pozerá terapeut, ktorý z toho dostane záchvat,“ dodal Jacob, ktorý dnes na margo svojej choroby dokáže žartovať s ľahkosťou. To však neznamená, že jeho choroba úplne zmizla.

„Musí ju prekonávať každý deň. Sú veci, ktoré o sebe vie a musí ich neustále kontrolovať,“ uviedla Kristine. „Nie je to jednoduché. Syndróm je súčasťou toho, kto som, ale nie som len to. Som fyzik. A zdá sa, že aj rečník,“ uviedol Jacob.

Príbeh pre pulty kníhkupectiev i plátna kín

Kristine sa v tejto súvislosti rozhodla zhrnúť rodinné skúsenosti v knihe The Spark: A mother´s Story of Nurturing Genius, ktorá vyšla v apríli. „Dúfam, že to skutočne inšpiruje deti, aby sa niečomu venovali – či už vede alebo niečomu inému. Jednoducho ich podporte v tom, čo radi robia,“ radí Kristin.

Kým malý génius pracuje na odborných vedeckých článkoch v oblasti kvantovej fyziky a premýšľa o doktoráte, filmové štúdiá sa bijú o to, kto získa práva na nakrútenie filmu podľa skutočnej predlohy. Zdá sa, že film sa čoskoro dostane na plátna kín pod hlavičkou spoločnosti Warner Bros.

www.usatoday.com, www.indystar.com

2 komentáře:

Ivana Havlickova Kolínová řekl(a)...

Milá Verko, děkuji za úžasný příspěvek.Neustále nacházím články o neuvěřitelných schopnostech dětí Nové doby a při jejich potenciálu se mi doslova tají dech.Nacházíme se v nádherné době plné nových poznání a jsem šťastná,že v této době mohu být...s Láskou Ivana HK..

hravje řekl(a)...

Otázka: V integrální společnosti, změní se nějak komunikace mezi lidmi? Přejdou na nějaký hlouboce citlivý systém komunikace?

Odpověď: Vzájemným doplňováním si lidé vytvoří takové nástroje a měřící mechanismy, že budou další úroveň cítit, svět, který dosud necítili, protože dnes spolu nejsme spojení.

Věc se má tak, že i přes přítomnost relativního odporu, není mezi námi přitažlivost, což znamená, že nejsou dvě síly, které pracují, aby vytvořily obraz tohoto stvoření.

Člověk musí mít nový smyslový orgán, kterému se říká “duše.” Spojením do integrálních skupin, lidé naleznou kontakt se svou duší a pak mezi sebou začnou komunikovat na úrovni obecné duše v jednotném informačním poli, ke kterému se připojí.

Proto se nyní objevují skupiny velmi sensitivních dětí, neboť lidstvo je připravenější být v kontaktu s tímto informačním polem.Laitman.cz - Kabala, Věda a Smysl Života