pátek 22. února 2013

STÁŘÍ LZE ZVRÁTIT




Věk rozhodně není překážkou pro přeprogramování buněk.Stáří lze zvrátit – dokazují to alespoň francouzští genetici, kteří zveřejnili svůj výzkum, během něhož se jim podařilo omladit 100 let staré buňky. Buňky odebrali lidem starším sta let a pak je přeprogramovali. Odstranili z nich známky stáří a vrátili je do zárodečné podoby kmenových buněk.

„Náš výzkum posouvá výzkum v oblasti regenerativní medicíny na nový stupeň,“ prohlásil vedoucí týmu Jean-Marc Lemaitre z Univerzity v Montpellier, citovaný agenturou AFP.

Reprogramování funguje přitom u buněk z různých tkání a orgánů v lidském těle, ať už se jednalo o srdce, neurony, kůži nebo játra. Ve všech případech byli vědci schopni vrátit buňbky do embryonálního stavu.Techniku přeprogramování dospělých buněk ovládají sice již od roku 2007, ale i toto přeprogramování bylo věkově omezené. Lemaitreho tým toto omezení odstranil a povedlo se mu postupně omladit buňky devadesátiletých i stoletých.

„Věk rozhodně není překážkou pro přeprogramování buněk,“ dodal Perrin. Postup jeho týmu zní až technicky, když popisují odstraňování markrů věku přímo v buňkách jen tak ve zkumavce. Ovšem představa, že by prošly takovým přeprogramováním všechny buňky v těle, aniž by byla negativně ovlivněna jejich funkčnost, zní neuskutečnitelně a nedostupně. Nicméně v tomto směru se najde jistě dost bohatých sponzorů.

Možnost rozvoje regenerativní medicíny

Vědci především vidí možnost využití přeprogramovávání buněk v regenerativní medicíně při „opravě“ poškozených orgánů a tkání u starších pacientů, včetně dosud neléčitelných degenerativních onemocnění mozku, či nervové soustavy.


Ale jednou možná bude dostupné takové celkové omlazení jako dnes odstranění žlučníkových kamenů . Francouzský tým není jediný na tomto poli a jejich kolegové ve světě zkoumají i jiné metody. Například ruští odborníci nedávno sebevědomě prohlásili, že prodlužování života bude dostupné kolem roku 2045.
 http://www.national-geographic.cz/detail/vedci-vratili-mladi-100-let-starym-bunkam-blizi-se-nesmrtelnost-3101/


Storoční ľudia – ich krásy a tajomstvá

Dožiť sa stovky je výkon. Bez ohľadu na hodnotenia možno povedať, že títo ľudia vyžmýkali zo života nadpriemerne výsledky. Čo stálo za tým, že prekonali hranicu priemerného dožitia a vyzerajú stále zaujímavo? Pozor! Kto si myslí, že starí ľudia sú len nerváci z mestskej hromadnej dopravy, dostane ranu pod pás. Pretože tí, čo pretrhnú cieľovú pásku storočnice majú úsmev na tvári a vôbec nevadí, že je zarolovaný vráskami, aj tak sú krásni!

Projekt jednej generácieProjekt fotografovať ľudí na mýtickej hranice stovky sa zrodil v hlave nemeckého fotografa Karstena Thormaehlena. Sám hľadal ľudí hodných objektívu medzi rokmi 2006 až 2012 a našiel štyridsiatku starčekov, ktorí mali niečo spoločné. Okrem veku boli nesmierne zaujímaví aj pre objektív. Ich životná cesta bola vpísaná v každej ryhe v tvári, sú však výnimoční. Majú v sebe genóm vitality, dlhého života,. Kde skrývajú tajomstvo toho, že dokázali prežiť väčšinu rovesníkov? Pri pohľade na umelecky ladené fotografie spoznávame tváre ľudí, ktorí boli kedysi vo veku, keď chodili na stredné školy. Pohľad do zrkadla každého z nás bude vyzerať podobne.

VýnimočníĎalšou výnimočnosťou tohto veku je, že sú to ľudia, ktorí si prežili dve svetové vojny. To nebola kríza, ktorá nám trochu pritiahla opasky a naše sny už kolabujú. Muži a ženy z fotografií jednoznačne odporúčajú viesť vyrovnaný, stabilný a pokojný život. Ak chcete mať aj vy obrázok na table storočnice, je rozhodne čas obmedziť stres a viesť život vyrovnanej cesty.

Zdravá strava aj pohár vínaČo sa týka receptu na dlhovekosť u každého je iný. Obvykle ale dominuje pohyb, vyvážená a skromná strava aj pohár vína, alebo kalíštek whisky. Užiť si život totiž nemusí znamenať stejk na raňajky, obed a večeru zalievaný šampanským s jahodami. Storočnica je skrátka odmena za život v symbióze s prírodou. Na tom sa zhodujú všetci starí ľudia, ktorí vstúpili do histórie vďaka Karstenovi ako umelecké diela.

http://magazin.atlas.sk/ulety/storocni-ludia-ich-krasy-a-tajomstva/814675.html 

Žádné komentáře: