pondělí 14. února 2011

Nedomyšlená absurdita

Násilným snižováním produkce CO2 proti globálnímu oteplování? Nedomyšlená absurdita
Volné pokračování článku "Zapomeňte na globální oteplování, možná přichází malá doba ledová".

(Josef Zemánek 9.2.2009) V předchozím článku o globálních změnách klimatu jsme dospěli k několika zajímavým poznatkům:

1. Klima planety Země je historicky velmi proměnlivé. Chvíli převažuje teplé období, chvíli malé či větší doby ledové. V jednom století zakládají Vikingové zemědělské kolonie v původně ledovém Grónsku, v druhém alpské ledovce drtí švýcarské vesnice a po zamrzlém Baltském moři si vesele vykračují po zuby ozbrojené armády.
2. Vliv lidské aktivity na změny globálních teplot je zanedbatelný, maximálně třetinový. Hlavní hybnou klimatickou silou je proměnlivá sluneční aktivita.
3. Vyšší sluneční aktivita zvyšuje teploty na Zemi přímo i nepřímo (tání sněhu a ledu snižuje odrazivost zemského povrchu -> dochází k dalšímu nárůstu teplot).
4. Vliv produkce oxidu uhličitého (CO2) na pozemské klima je sporný. CO2 je pouze jedním ze skleníkových plynů, k dalším minimálně stejně významným patří vodní pára, metan (chov dobytka) a oxid dusný (hnojiva).
5. Kvůli extrémně slabému 24. slunečnímu cyklu nás v příštích 10 až 20 letech nejspíš nepostihne globálního oteplování, ale naopak vlna globálního ochlazování.

pokračování:
                   http://www.euroekonom.cz/analyzy-clanky.php?type=jz-globalni-oteplovani-co2 

Globální oteplování zřejmě skončilo již před 30 lety
(Josef Zemánek 7.8.2009) Před půl rokem byl na tomto místě publikován článek o možném příchodu éry globálního ochlazování doprovázené návratem chladných lét a extrémně mrazivých zim. A to nejen do našich končin, ale i ostatních částí planety. Shodou okolností došlo ve světě v průběhu pouhých šesti měsíců od publikace článku ke sledu celé řady neobvyklých klimatických událostí:

poračování:
      http://www.euroekonom.cz/analyzy-clanky.php?type=jz-globalni-oteplovani-skoncilo 


Zapomeňte na globální oteplování, možná přichází další malá doba ledová
(Josef Zemánek 31.1.2009, aktualizováno 16.1.2011) Fenomén globálního oteplování je bezesporu klimaticko politickým tématem číslo jedna naší moderní doby. Plánujeme eliminovat jím napáchané škody, někteří se s ním dokonce chystají bojovat. V brzké době přitom může být všechno jinak. V zajetí vášnivých diskusí totiž mnozí z nás začali přehlížet varovná empirická data a zároveň přestali naslouchat názorům oponujících klimatologů. Otázka proto již za několik měsíců nemusí znít, zda se planeta oteplí více či méně, pomaleji nebo rychleji, ale kdy už skončí její prudké ochlazování.

pokračování:
http://www.euroekonom.cz/analyzy-clanky.php?type=jz-globalni-oteplovani-ochlazovani

Žádné komentáře: