neděle 27. února 2011

Ze světa zvířat.


ZVÍŘECÍ REKORDY




               http://www.youtube.com/user/uzoouk



OVCE JSOU JAKO LIDÉ.V DAVU TUPÉ,JAKO INDIVIDUALITY PŘEKVAPIVĚ INTELIGENTNÍ.
Ovce nejsou tak hloupé, jak se dříve myslelo. Pamatují si tváře ovcí i lidí a zvládají psychotesty, kterými nedokázaly projít ani opice.  
Ovce se ve stádu chovají jako tupá zvířata, individuální psychotesty je však ukázaly jako překvapivě inteligentní zvířata foto: Vendula Havlíková
Vědkyně z University of Cambridge Laura Avanzoová a Jennifer Mortonová studovaly Huntingtonovu chorobu, degenerativní onemocnění mozku, které vede k demenci. Výzkum prováděly na geneticky modifikovaných ovcích, které nesly dědičné geny choroby, a porovnávaly je se zdravými jedinci.
Při zkoumání choroby byly ohromeny schopnostmi chlupatého skotu. Přišly mimo jiné i na to, že ovce se ve stádu chovají jako tupá zvířata, ale jako jednotlivci zvládají věci, které jsou problémem pro mnoho primátů.
Vědkyně ovce podrobovaly psychologickým pokusům podobným těm, které se provádějí s lidmi trpícími Huntingtonovou chorobou. Před ovce postavily různobarevné kbelíky naplněné žrádlem. Pak potravu přesypávaly z nádoby do nádoby, měnily tvar nádob. Vědkyně zjistily, že ovce se jen málokdy nechaly napálit a poznaly, který kbelík obsahuje jejich pamlsky.
"Toto dokáží jen lidé a primáti, běžná zvířata by měla s podobnou zkouškou problém," tvrdily v časopise New Scientist.
Poté, co se chování zvířat zkoumá hlavně na opicích, je podle Jennifer Mortonové odhalení ovčích schopností překvapivé. "Jsme u nich zvyklí na stádní způsob jednání, kdy to funguje podobně jako když se lidé nechají manipulovat davem a ztrácejí vlastní osobnost. Přitom při individuálním jednání reagují úplně jinak," vysvětluje.
Zdroj: http://hobby.idnes.cz/ovce-jsou-jako-lide-v-davu-tupe-jako-individuality-prekvapive-inteligentni-zjistili-vedci-g8k-/hobby-mazlicci.asp?c=A110215_111947_hobby-mazlicci_bma
        ze světa zvířat http://hobby.idnes.cz/exoticka-zvirata-0et-/hobby-mazlicci.asp?o=0&klic=144004


 AUDIO-poslechněte si,jak papoušek zpívá arii od Mozarta
http://hobby.idnes.cz/audio-poslechnete-si-jak-papousek-zpiva-arii-od-mozarta-pi8-/hobby-mazlicci.asp?c=A110225_125525_hobby-mazlicci_mce




Žádné komentáře: